Skridskons längd

Skridskons längd
Hur långa skridskor ska man ha? Går långa skridskor snabbare? Detta är riktigt bra frågor.
Generellt sett så går inte långa skridskor snabbare än korta.
Naturligtvis måste skridskorna vara långa nog för dina fötter, det är det första att tänka på.
Om du gör en stoppsladd på fin is så kan du se hur brett ”hasspåret” är. Det brukar vara 10-20cm brett ungefär. Så mycket av skenan ligger alltså i isen när du åker. Resten av skenan är i luften!
Det är dock viktigt att skridskons åkyta sticker ut några cm framför och bakom din fot, annars hamnar trycket mot isen för nära skenans ändar och blir för stort när du trycker ifrån med framfoten eller står på hälarna i en sväng. Och då kommer det få bromsande effekt.
Likaså vill man inte att trycket i frånskjutet går ner och landar på skridskons uppslipade nos, för då kommer den börja vobbla och krångla under foten.
Det finns alltså skäl att inte välja en allt för kort skridsko.

Men varför då inte välja en riktigt lång skridsko?
Nackdelen med en långskridsko är att den väger mer. Och den kommer vara mer svårhanterlig.
När du tar fram foten för att sätta i skridskon i nästa skär så kan man råka trassla till det och fastna med skridskons spets i isen eller andra foten om skenan är onödigt lång. Det kommer med andra ord hindra dig från att förfina din åkteknik.
Att ta översteg är också betydligt svårare med långa skridskor.

Skyllermarks Röd och Orange är avsedda för att ge dig längsta möjliga åkyta på kortast möjliga skridsko. Alltså skridskor för dig som vill ha så kort skridsko som möjligt så att du kan förfina din åkteknik och åka effektivt, svänga och ha roligt.

Det finns dock en fördel med långa skridskor och det är om isen är väldigt ojämn eller mjuk.
Långa skridskor jämnar ut knöglet och färden blir lite lugnare och skönare.
På mjuk is, tex på våren, så börjar skenorna sjunka ner och det bromsar. I det läget är också längre skenor en fördel. Dock skiljer det inte så mycket. Ofta går det bra på morgonen medan isen är hård. Sedan kommer solen upp och värmer isen och plötsligt sjunker alla ner en cm, oavsett hur långa skridskor man har. Skillnaden är ganska marginell mellan lång eller kort skena då.

Skyllermarks Blå är lite längre då de är avsedda för åkning på alla sorters isar, även de knöligaste och stökigaste. En allroundskridsko för alla olika expeditioner, ändå med stor åkglädje tack vare Skyllermarks unika flerzonskurva.

Under respektive modell i webshoppen finner du en storleksguide som visar vilken skostorlek som passar till vilken skridsko.