Skenans radieslipning

Skenans radieslipning
Fram och bak är skenorna uppslipade lite som en skidspets. Det är förstås för att man inte ska fastna i isens ojämnheter.
Men även den långa ”raka delen” är inte riktigt rak utan har en svagt böjd kurva sett från sidan.
Vilken form åkytan har avgör hur snabbt skridskon går och hur lätt den är att svänga. Det är alltså väldigt viktigt för känslan i åkningen!
Förr hade långfärdsskridskor en åkyta med väldigt lång radie, 30-50m radie var vanligt. Skridskorna gick då knappt att svänga i skären, utan de fortsatte i den riktning man satte ner dem. Åkningen blir då lite stapplig, och det är svårt att stå länge på ett och samma ben.
På senare tid har man dock börjat titta på hastighetsåkarna på rundbana. De åker ju väldigt fort. Faktiskt åker de ofta mer än dubbelt så fort som vi gör! Hur är det möjligt?
De är vältränade förstås och har en utmärkt skridskoteknik. Men vad har skridskorna för kurva?
Jo de har omkring 20-25m kurva på sina skridskor.
Den kortare kurvan möjliggör helt enkelt en helt en mycket effektivare åkteknik där man kan ta tillvara på kraften från benen genom hela skäret.Det ger mycket högre fart vid samma grad av ansträngning. Observera att detta gäller även om du åker sakta. Spara energi eller åka fortare med samma grad av ansträngning – det väljer du själv.
Men detta går bara om du väljer en skridsko som möjliggör detta.
Skyllermarks skridskor har en åkyta med flera olika radier efter varandra, sk flerzonskurva.
Mitt under foten ligger en ”huvudradie” på 23-27m beroende på modell.
Framför och bakom huvudradien ligger ”svängradier” som är 8m. Övergången mellan de olika radierna är förstås helt tangentiell, dvs jämn och osynlig.
Flerzonskurvan kombinerar bra glid med god manöverförmåga.
Med Skyllermarks skridskor kan du därför utveckla din skridskoteknik så du blir snabb, effektiv och energisnål i din åkning.
Du kan också lättare utveckla din åkning så den blir mer avancerad. Tex ta översteg i kurvorna. Det är otroligt härligt att kunna följa strandlingen och åka nära skärgårdens klippor samtidigt som man pumpar in mer fart i åkningen i varje skär!

Tänk alltså på att inte välja en skridsko med för lång radie. Det gör din åkning stapplig och innefektiv, och kommer hindra dig från att utveckla och förfina din åkteknik.

Skyllermarks långfärdsskridskor är utvecklade av skickliga skridskoåkare och egenskaperna är noggrant utprovade för att du ska kunna åka effektivt, ha roligt och utveckla din teknik!